Teknillisen korkeakoulun juhlallinen tohtoripromootio 2008: Tiedon juhlaa!
Hyvät promovoitavat tohtorit, huhtikuun 2. päivänä 2008 vietämme Teknillisen korkeakoulun 20. juhlallista tohtoripromootiota. Tasan sata vuotta aikaisemmin, 2.4.1908, Armollisella Keisarillisella asetuksella annettiin yliopisto-oikeudet Suomen Teknilliselle Korkeakoululle. Siitä lähtien TKK:ssa on ollut mahdollista suorittaa tekniikan tai filosofian tohtorin tutkinto. Tuloksena on tähän mennessä yli 2000 tekniikan ja filosofian tohtoria. Lisäksi olemme promovoineet 132 kunniatohtoria. Ensimmäistä kertaa TKK juhlii nyt myös riemutohtoreita, joiden omasta promootiosta on kulunut 50 vuotta. Tieto on ollut Suomen tärkein voimavara aina myyttisestä esihistoriasta lähtien. Kalevalainen alkusankarimme Väinämöinen oli ”Tietäjä iänikuinen”. Mikael Agricolan kirjoittama ensimmäinen suomenkielinen Abckiria avasi 1500-luvulla mahdollisuuden suomenkieliselle kansansivistykselle, jota levitettiin aluksi lukukinkereillä ja kiertokouluissa, 1800-luvun loppupuolella jo kansakouluissa. Tekniikan opetus Suomessa alkoi Helsingin teknillisessä reaalikoulussa vuonna 1849. Tämän päivän Suomen vahva kansainvälinen kilpailukyky, yhteiskunnallinen hyvinvointi ja panoksemme globaaliin yhteistyöhön ovat tietoon pohjautuvan suuren kansallisen strategian johdonmukaisia tuloksia. |
---|
Yliopistot ovat tiedon eturintamassa. Ne luovat ja levittävät uutta tieteellistä tietoa ja kouluttavat uusia asiantuntijoita, tutkijoita ja opettajia. Yliopiston kasvatit kokevat vahvasti kuuluvansa oman yliopistonsa, alma materin, henkiseen yhteisöön. Keskiajan Euroopassa kisälli hyväksyttiin mestarintutkintonsa jälkeen juhlallisin rituaalein ammattikuntaan eli kiltaan. Sama ajatus sisältyi 1200-luvun Pariisin ja Bolognan yliopistojen promootioon: tutkinnon suorittanut otettiin juhlallisen promootion kautta yliopiston tiedeyhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi. Vuonna 1640 perustettu maamme ensimmäinen yliopisto, Turun Akatemia, promovoi maistereita jo vuonna 1643. Yliopisto siirtyi Turun palon jälkeen Helsinkiin, jossa lääketieteellinen ja filosofinen tiedekunta järjestivät ensimmäiset promootionsa vuonna 1832.
Vuonna 1908 yliopisto-oikeudet saaneessa Teknillisessä korkeakoulussa promovoidaan vain tohtoreita. Tekniikan tohtorin tutkinnot olivat aluksi harvinaisia. Vuoden 1949 juhlalliseen promootioon mennessä väitelleitä tekniikan tohtoreita oli kaiken kaikkiaan 57. Nyt TKK:ssa valmistuu kahden vuoden välein kolmisen sataa uutta tekniikan tai filosofian tohtoria, ja lisäksi tohtoreita väittelee yhä runsaammin myös maamme muissa teknillisissä yliopistoissa ja tiedekunnissa.
Vaikka tohtorien määrä on kasvanut huikeasti, on tohtorin tutkinto edelleen suorittajalleen ainutlaatuisen vaativa, itsenäinen projekti, joka vaatii älyä, luovuutta ja innostusta, mutta myös sisua ja peräänantamattomuutta. Useimmat teistä ovat jo juhlineet suurta saavutustaan väitöskaronkassa. Promootiossa mukananne juhlii nyt koko TKK:n satavuotias historia ja nykyisyys. Mukana ovat monet professorit ja ystävät opintien varrelta, sekä arvoisat kunniatohtorit ja riemutohtorit.
TKK:n promootio on yksipäiväinen juhla. Päivätilaisuus kulkueineen ja musiikkiesityksineen huipentuu promootioaktiin, jossa promoottori painaa tohtorinhatun promovoitavien päähän. Iltajuhlan promootioillallinen, pitkät iltapuvut, vanhat tanssit, inspiroivat puheet, maljat ja musiikki luovat ylevän ja samalla iloisen tunnelman. TKK:n orkestereitten ja kuorojen osuus virittää ainutlaatuista yhteishenkeä. On hetki pysähtyä kiireisen elämän keskellä ja iloita yhdessä tässä historiallisessa hetkessä!
Promovere: siirtää eteenpäin, edistää, ylentää. TKK siirtää juhlallisessa promootiossaan tiedeyhteisönsä parhaita traditioita ja arvoja eteenpäin uusille tohtoreille, heidän uransa henkiseksi vahvistukseksi ja teknisten tieteiden edistämiseksi, oli työ sitten perinteistä yliopiston tutkimusta ja opetusta tai toimimista yhteiskunnan muilla aloilla. Kunniatohtorit laajentavat TKK:n tiedeyhteisöä ainutlaatuisin verkostoin yhteiskuntaan ja globaaliin tiedemaailmaan. Ja riemutohtorit asettavat tiedeyhteisömme arvokkaaseen aikaperspektiiviin!
Kaikki uudet tohtorit promovoidaan – joko presens tai absens. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä osallistuu 20. juhlalliseen promootioon, kokemaan ja luomaan ainutlaatuista yhteisyyttä ja juhlistamaan hienoimmalla akateemisella tavalla oman TKK:mme, Suomen ensimmäisen teknillisen yliopiston 100-vuotissyntymäpäivää.
Tervetuloa promootioon
Riitta Smeds
professori, juhlamenojen ohjaaja